Vereniging voor
Volkenkunde Breda
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
4 juli 2019
In Memoriam Alice Athmer-Hack (1931-2019)
Bij de Vereniging voor Volkenkunde was Alice Athmer ‘Erelid’. De laatste jaren kwam ze niet meer naar de lezingen omdat haar gezondheid haar wat in de steek liet. Maar zeker tot haar tachtigste jaar liet ze zich zo nu en dan nog zien.
Vijf jaar daarvoor had de VVB haar nog in de bloemen gezet. Er was op basis van herinneringen van oud-collega’s, vrienden en bekenden een boekje samengesteld dat haar ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag werd aangeboden. Ze was blij verrast. Hans Oomen, de vriend met wie ze jarenlang naar opera’s ging, zat naast haar. De avond werd voor haar een warm weerzien met mensen waarmee zij in al die jaren als directrice van het Volkenkundig Museum ‘Justinus van Nassau’ had samengewerkt. Ook de vaste suppoost van het museum, mevrouw van Berkom, was erbij.
In 1967 begon Alice Athmer, kort daarvoor uit Limburg naar Breda verhuisd, als educatief medewerkster in het museum aan het Kasteelplein dat onder de directie stond van Sjoerd Nauta. Toen hij in 1983 met pensioen ging volgde ze hem op. Met een kleine staf organiseerde ze talloze wisseltentoonstellingen naast de vaste collectie. Maar vanaf haar aantreden hing er de dreiging boven het museum dat het zou moeten sluiten. Het aantal jaarlijkse bezoekers lag te laag en door de economische recessie van de jaren tachtig werden subsidies afgebouwd. Het resterend budget was ontoereikend om vernieuwingen door te voeren.
Wel werd het museum vanaf 1978 financieel en mentaal gesteund door een groeiende groep betrokkenen die samen de Vereniging voor Volkenkunde oprichtten. Door deze Vereniging werden film- en muziekmiddagen georganiseerd, werden sprekers voor lezingen uitgenodigd en kwamen er open dagen. Hun aantal liep zelfs op tot ruim 400. Toch kon ondanks dit succes niet voorkomen worden dat eind 1992 het doek viel voor ‘Justinus van Nassau’. In januari van het daaropvolgend jaar ging de collectie naar Leiden en mocht Alice Athmer met vervroegd pensioen.
Bij veel oudere Bredanaars leeft de herinnering aan het volkenkundig museum nog voort, ooit begonnen als een collectie van de KMA. Menigeen zal zich ook de exotische markten herinneren die in de zomer op het Kasteelplein werden gehouden. De ‘verre’ wereld kwam even dichterbij, iets wat zeker in het pre-digitale tijdperk of het huidige massatoerisme nog een bijzonderheid was.
Aan Volkenkunde in Breda heeft Alice Athmer, met alle mensen die haar in die functie omringden, een belangrijke bijdrage geleverd waar de VVB nu nog steeds de vruchten van plukt. Daarvoor postuum onze grote dank.
Namens het bestuur van de VVB:
Els van Strien (voorzitter); Annelies Bettink (comm. lezingen); Silvia van der Sande (secretaris); Ton Grootens (penningmeester); Marie-Antoinette Willemsen (public relations).
Foto: Lambert Giebels (l) en Alice Athmer (m)