Suriname, na de afschaffing van de slavernij

11 maart 2024     Rosemarijn Höfte

De historicus Rosemarijn Höfte komt voor de VVB een lezing met beeldmateriaal geven over Suriname na de afschaffing van der slavernij.

 

Alle leden van de Vereniging mogen iemand meebrengen die de lezing gratis mag bijwonen.

 

Höfte is als senior researcher verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkunde (KITLV) te Leiden en buitengewoon hoogleraar Geschiedenis van Suriname na 1873 aan de UvA. Zij promoveerde in 1987 op een studie naar contractarbeid van Brits-Indiërs en Javanen op plantage Mariënburg. Sindsdien publiceerde ze over diverse onderwerpen m.b.t. het Caraïbisch gebied.

 

Oratie Javaanse immigranten van boot ParamariboIn deze lezing over sociale, culturele en politieke ontwikkelingen in Suriname na de afschaffing van de slavernij bespreekt Rosemarijn Höfte een aantal uiteenlopende maar toch verbonden onderwerpen, zoals de Anton de Kom-rellen in de jaren 1930, de etnische verzuiling, cultureel nationalisme, de onafhankelijkheid in 1975 en de band met Nederland. Zij doet dit aan de hand van drie constanten en drie grote veranderingen.

 

De constanten zijn de boom-bust economie, het multi-etnische karakter van de samenleving en de speciale band met Nederland. De veranderingen hebben betrekking op de politieke onafhankelijkheid, de economische ontwikkeling van landbouw naar mijnbouw en de demografische veranderingen: van immigratie- naar emigratieland en de ontwikkeling van Surinaamse transnationale gemeenschappen in Nederland en elders.

 

 

Terug

^ Naar boven