Vereniging voor
Volkenkunde Breda
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
14 februari 2022 Alex van Stipriaan
Lezing met beeldmateriaal: “Breda en de geschiedenis van de slavernij”, door Alex van Stipriaan. In 2012 heeft Alex van Stipriaan bij ons over de Marroncultuur in Suriname een lezing gehouden, gevolgd door een lezing “Van slavernij tot buren”, in 2014. In ons verslag over die lezing staat “toplezing”, graag nog een keer Alex van Stipriaan.
Alex: “Tegenwoordig is het Nederlands slavernijverleden een druk besproken thema. Vaak wordt gedacht dat die geschiedenis alleen de Randstad en Zeeland betreft. Niets blijkt echter minder waar. Het hele land heeft er op een of andere wijze wel mee te maken gehad en daar is Breda een sprekend voorbeeld van. Al was het maar omdat in 1667 Nieuw Nederland (nu New York e.o.) met de Engelsen werd geruild voor Suriname bij ... de Vrede van Breda."
In deze lezing zal em. prof. Alex van Stipriaan (Erasmus Universiteit Rotterdam), een autoriteit op het gebied van de Nederlandse Caribische geschiedenis, hier nader op ingaan. Om enig inzicht te krijgen in wat de slavernij precies inhield neemt hij zijn gehoor mee op een reis met een slavenschip van Congo naar Suriname en Curaçao.
Vervolgens vertelt hij het een en ander over het leven in slavernij en ten slotte zal hij een heel aantal verschillende voorbeelden geven van Bredase banden met de slavernij.
Ook gaat hij in op de vraag of mensen in die tijd eigenlijk niet wisten wat zich aan de andere kant van de oceaan afspeelde en of iedereen daar dan vrede mee had”.
Alex van Stipriaan is 35 jaar verbonden geweest aan de Geschiedenisafdeling van de Erasmus Universiteit Rotterdam, als docent-onderzoeker en later hoogleraar Caribische geschiedenis. Hij heeft veel gepubliceerd over de geschiedenis en culturen van Suriname en de Nederlandse Cariben.
Anderhalf jaar geleden verscheen zijn veelgeprezen studie Rotterdam in Slavernij, in 2021 publiceerde hij met prof. Gert Oostindie twee bundels Antilliaans Erfgoed: Toen en Nu & Nu en Verder.