Vereniging voor
Volkenkunde Breda
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
13 september 2021 Aly Wagenvoorde
Een lezing met beeldmateriaal: 'De Trans-Siberische spoorlijn: van Moskou naar Beijng' door Aly Wagenvoorde.
Aly Wagenvoorde is jarenlang docent geweest en heeft o.a. Nederlandse les gegeven aan inburgeraars. Dat heeft haar interesse in andere culturen nog meer versterkt en is mede de aanleiding geweest om jaarlijks ongeveer een maand in een ander deel van de wereld te verblijven.
Samen met Cees en Aly Wagenvoorde gaan we de bijzondere reis langs de Transsiberische Spoorlijn maken. 'Het achtste wereldwonder', zo werd de Transsiberische spoorlijn bij zijn oplevering in het begin van de 20e eeuw genoemd. Dat was de spoorlijn die van Moskou naar Vladivostock liep.
In deze lezing reizen we in 28 dagen van Moskou, via Siberië en Mongolië naar Beijing/Peking in China. 8000 km per trein... Aly: “Tientallen jaren werden de autoriteiten overstelpt met plannen voor een spoorlijn door Siberië, maar alle plannen verdwenen in de prullenmand. Met de aanleg werd uiteindelijk in 1891 in opdracht van tsaar Alexander III begonnen. De Russische tsaar was degene die op het idee was gekomen om een spoorlijn aan te leggen door het slecht toegankelijke Siberië. Omdat er gebrek aan mankracht was, werd er hoofdzakelijk met gastarbeiders gewerkt; later werden gevangenen ingezet.
Een treinreis van Rusland naar China, dat maakt velen nieuwsgierig. De reis gaat door Siberië, met z’n ijzige kou en eindeloze berkenbossen. Maar er wonen ook mensen, onder vaak moeilijke omstandigheden.
Tijdens deze reis maakten we een tussenstop in de twee Siberische steden Jekaterinenburg en Irkoetsk. We reisden verder langs het Baikalmeer en passeerden de grens met Mongolië. Uiteraard verlieten we de trein in Mongolië, om enkele dagen te leven zoals de nomaden dat doen. We reisden het laatste deel van de reis door Mongolië en Noord- China. Zo bereikten we de metropool Beijing/Peking”.