Vereniging voor
Volkenkunde Breda
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
14 maart 2022 Huub Pragt
Lezing met beeldmateriaal “Op zoek naar de verborgen tombe van farao Mencheperra”. De lezing wordt gegeven door Huub Pragt, egyptoloog.
In 1980 begon Huub Pragt met de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep hij stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Direct na zijn studie begon hij te werken bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Tien jaar lang hield hij zich bezig met onderwijs en openbare activiteiten. In januari 2001 stichtte hij zijn eigen opleidingsinstituut. In de jaren die volgden, specialiseerde hij zich in het geven van cursussen over hiërogliefen. In zijn lezing neemt de spreker ons mee naar het oude Thebe, de plaats waar de koningen van Egypte leefden, die als goden op aarde werden beschouwd.
Huub Pragt: “Drieduizend jaar geleden regeerde een hogepriester van Amon, Mencheperra, als koning over het zuiden van Egypte. Ondanks zijn lange bewind is weinig over deze farao bekend. Slechts enkele voorstellingen en naamsvermeldingen staan weergegeven op tempelmuren. De naam van Mencheperra is echter wel vaak geschilderd op de windselen rondom de mummies van de farao’s die ooit in het Dal der Koningen zijn begraven.
Koning Mencheperra gaf tijdens zijn regering namelijk leiding aan een uiterst geheime operatie. Om plunderingen door grafrovers te voorkomen, liet hij de mummies van de farao’s uit hun graven halen.
Het sterke vermoeden bestaat dat Mencheperra een groot deel van het goud en zilver uit de graven van zijn voorgangers heeft gebruikt voor zijn eigen graf.
Dat graf is nog niet ontdekt en ligt ergens verborgen achter de heuvels van het Dal der Koningen.
De broer van Mencheperra is beter bekend. Hij regeerde in diezelfde periode ook als koning, maar dan over het noorden van Egypte. Zijn nog ongeschonden graftombe werd in 1939 door de Franse egyptoloog Pierre Montet ontdekt in het noordelijke Tanis. De vele grafschatten die daarbij aan het licht kwamen, bleken oorspronkelijk afkomstig te zijn uit de graven van het Dal der Koningen”.
Na de lezing signeert Huub Pragt zijn boek ‘De Verborgen Tombe'( €19,90).