Vereniging voor
Volkenkunde Breda
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
14 november 2022 Narsingh Balwantsingh
Lezing met beeldmateriaal “ De reis van de Indiërs” door Narsingh Balwantsingh (geboren in Rotterdam, 1975), presentator en theatermaker. Narsingh is sinds 2001 bij de publieke omroep te zien als presentator van televisieprogramma’s als Namaste Holland, Iedereen Verlicht, Verlossing in Varanasi en De reis van de Indiërs.
Naast zijn televisiewerk maakt hij ook theaterprogramma’s. In 2010 maakt Narsingh zijn debuut als cabaretier met de voorstelling “Trots op Rotiland” , waarin Narsingh vertelt over het opgroeien in Nederland als jongen met Surinaams-Indiase roots. Daarna in 2014 de solo voorstelling “Op klompen naar Calcutta”, een voorstelling waarin Narsingh vertelt over de reis die zijn overgrootvader maakte vanuit India naar Suriname in 1916 om te gaan werken op de suikerrietplantages in de voormalig Nederlands kolonie Suriname. In 2021 maakt hij de drieluik De reis van de Indiërs.
In de lezing vertelt Narsingh over zijn drijfveren om deze drieluik te maken en waarom de reis van zijn betovergrootvader, inmiddels 110 jaar geleden, nog steeds een belangrijk persoonlijk thema is.
In de documentaire gaat hij terug naar het geboortedorp van zijn betovergrootvader in Noord India. Hij reconstrueert de reis die zijn betovergrootvader per boot maakte in 1913 vanuit Calcutta naar Paramaribo (Suriname), waar hij te werk werd gesteld op de suikerrietplantages van Marienburg. Narsingh gaat in de documentaire ook naar Suriname en brengt een bezoek aan de plantages waar tot 1873 de tot slaaf gemaakten aan het werk gezet werden.
In het Nationaal archief ziet hij oude contracten in, waaronder ook die van betovergrootvader. Zijn betovergrootvader zag India nooit meer terug. Door de reis van zijn betovergrootvader te reconstrueren en terug te gaan naar zijn geboortedorp maakt Narsingh een bijzondere cirkel rond en vertelt hij het verhaal van ruim 30000 Brits Indiërs die naar Suriname kwamen om te werken en nooit meer terug gingen naar India.