Vereniging voor
Volkenkunde Breda
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
11 november 2024 Anne van der Wal-Remy
Anne van der Wal-Remy is een gewaardeerd onderzoeker en gepassioneerd docent met meer dan 15 jaar onderzoekservaring in Afrikaanse geschiedenis, specifiek Zuidelijk Afrika. Met haar achtergrond in journalistiek weet ze complexe ideeën boeiend en toegankelijk te maken voor diverse doelgroepen.
Haar werk omvat onderwerpen zoals slavernij, koloniale geschiedenis en culturele herinnering. Zij werkt enthousiast mee aan projecten zoals 'Ons Koloniale Verleden' van De Volkskrant. Haar inspirerende lezingen bieden unieke inzichten en prikkelen tot nadenken over historische en actuele kwesties. Haar talent om historische inzichten naar actuele en relevante verhalen te vertalen, maakt haar een gewaardeerde spreker en expert in haar vakgebied.
Ze specialiseerde zich verder in History & Politics of South Africa aan Stellenbosch University in Zuid-Afrika. Momenteel is Anne Marieke Assistant Professor African History & International Studies aan de Universiteit Leiden. Eerder werkte ze voor Amnesty International als landenmedewerker Zuid-Afrika.
Tijdens deze lezing duiken we in de ‘gouden eeuw’ van Afrikaanse koninkrijken, de late middeleeuwen en de periode 1600-1800. In deze tijd stonden verschillende Afrikaanse beschavingen, van Ethiopië tot de Swahili-stadstaten en de koninkrijken in de Sahel, bekend om hun rijkdom en invloed in de toenmalige wereld. Afrika was in deze periode geen ‘periferie’, maar eerder een belangrijk deel van het ‘centrum’ van de bekende wereld.
Een fascinerend voorbeeld hiervan is het Koninkrijk Mutapa, ook wel bekend als het Mutapa-rijk of Monomotapa, in Zuidelijk Afrika (in grote delen van het moderne Zimbabwe en Mozambique). De wereldfaam van dit rijk was lange tijd goed zichtbaar in kaarten en reisbeschrijvingen. Toen de Nederlandse cartograaf Willem Blaeu in 1635 zijn beroemde wereldkaart publiceerde, werd de Zuid-Atlantische Oceaan nog Oceanus Aethiopicus genoemd en heel zuidelijk Afrika aangeduid als het Koninkrijk Monomotapa.
In de periode 1600-1800 vertrokken vele Europese ontdekkingsreizigers en kolonisten naar Afrika om de machtige rijken te bezoeken en handelscontacten te leggen. Het was vooral de opkomst van de handel via de Atlantische Oceaan die uiteindelijk de invloedrijke positie van de koninkrijken in het binnenland van Afrika aantastte.
Tijdens de lezing bespreken we daarom ook de Nederlandse en Portugese ontdekkingstochten naar Monomotapa en de veranderende dynamiek binnen het koninkrijk door interne conflicten en Europese inmenging. Tevens besteden we aandacht aan hoe de verhalen over het koninkrijk vaak overdreven en racistisch werden weergegeven in Europese reisbeschrijvingen en kaarten.
De lezing biedt een unieke gelegenheid om historische en archeologische bronnen te verkennen en inzicht te krijgen in de opkomst en het uiteindelijke verval van deze Afrikaanse rijken na Europese contacten.
We kunnen weer terugkijken op een boeiende en leerzame avond!
Anne van der Wal-Remy, historicus, nam ons mee, terug in de tijd naar het oude Afrika, met haar vele rijken die een Gouden tijd beleefden in de 15e eeuw en uiteindelijk tenonder gingen door de westerse 'beschaving'...